Motie Flitsvergunning
2 november 2015
Problemen in Angelslo doortastend aanpakken!
23 juni 2016

Thema-avond: Dynamiek, óók in Oost!

Overweldigend was de opkomst tijdens de Themaavond van LEF! over de dynamiek aan de oost-kant van het centrum van Emmen. Henk Eising, voorzitter van LEF! die de aftrap verzorgde was behoorlijk overdonderd door deze opkomst en voor hem duidelijk een bevestiging dat het thema leeft. “Laat de savanne geen woestijn worden en de Hoofdstraat geen doodlopende weg” aldus Henk Eising.


De fractievoorzitter van LEF! Harry Leutscher nam het woord over en presenteerde de ideeën vanuit de fractie over de locatie van de oude dierentuin en met name hoe belangrijk het is dat er ‘traffic’ gegeneerd wordt aan deze kant van het centrum. In een foto presentatie kwamen voorbeelden van het Kunstenfestival in Watou België, de Insel Hombroich en de Biënnale in Venetië voorbij. Allemaal kunstevenementen die jaarlijks zorgen voor flinke bezoekersstromen. Deze voorbeelden hebben een overeenkomst dat ze klein en vanuit het niets begonnen zijn en dat ze andere type bezoekers trekt dan bijvoorbeeld de toeristen die juist voor de gondels in Venetië komen.


Rensen Art Paradise


In Emmen is het wat LEF! betreft tijd voor het “Rensen Art Paradise” een langlopend cultuur evenement. Bundel de krachten van de regionale kunstenaars om hiermee aan de slag te gaan. Waarbij er naast cultuur ook plaats moet zijn in het park voor kinderspeelplaatsen, outdoor fitness toestellen voor o.a. senioren en daarbij samenwerking gezocht worden met het onderwijs. Het zou toch fantastisch zijn als de leerlingen van het Terra Collega het onderhoud gaan verzorgen en de Stenden University zorgt voor een invulling ten aanzien van de horeca. Of dat de regionale muziekkorpsen een nachtconcert gaan geven in het park. Deze ideeën kregen bijval tijdens de forum discussie, uit de goedgevulde zaal. Een winkelier geeft direct aan weer hoop te krijgen uit deze positieve benadering. Een veel gehoorde opmerking is het idee om auto’s weer deels door de hoogstraat te laten rijden. Forumgast Ton Greving geeft hierbij wel aan dat het parkeren dan wel goed geregeld moet worden en dat er vast creatieve oplossingen zijn om dit netjes in te passen. De vraag naar meer overnachtingsplekken wordt toch meer gezien op een ander plaats in Emmen dan deze locatie. Wel moet hier aandacht voor zijn aangezien gezinnen minder snel een hotel opzoeken en liever vertoeven in vakantiewoningen of op een camping. Een ander creatieve suggestie kwam van van Diem Do: maak van de bavianenrots een amfitheater voor toneel en muziek. Kortom Emmen bruiste maandagavond van de goede ideeën.


Foodmarke


Gastsprekers waren de initiatiefnemers van de FoodMarke. Zij vertellen over hun concept wat zich kenmerkt door een plek waar streekproducten de boventoon voren, maar waar ook gegeten en gedronken kan worden. Pure voedsel beleving maar ook verbindingen met de agrarische sector en scholen horen hierbij. Leegstand van panden is voor de initiatiefnemers juist een kans om het FoodMarke concept vorm te geven. Er zijn straks leegstaande panden genoeg in de oude dierentuin en daar zou de FoodMarke gebruik van kunnen maken en past prima in een culturele, groene en muzikale omgeving.
Verschillende doelgroepen

Iedereen was er in ieder geval wel over uit dat je spreekt over twee soorten publiek. De eerste is de groep die een hele dag in Wildlands heeft vertoefd en de andere is dan het publiek wat je zou moeten trekken naar het mensenpark en naar de winkels aan die zijde. Je moet realistisch zijn wordt vanuit de zaal tijdens het forumdiscussie aangegeven, als je met je kleine kinderen de hele dag in de dierentuin hebt gelopen dan wil je daarna zo snel mogelijk naar huis. Voor het mensenpark is het nodig je te richten op een ander publiek en dit kan gerust een mengeling van lokale inwoners en toeristen en cultuursnuivers zijn.

Na afloop van deze creatieve en inspirerende avond met een prachtige opkomst kunnen we het volgende stellen:

Laat het mensenpark een broedplaats zijn voor jong talent, kunstenaars, muziek en (startende) ondernemers en onderwijs. Laat het vooral een plek worden waar het voor inwoners en bezoekers goed toeven en genieten is.

Bewaren